Ben je hooggevoelig?

Ik ben een Hoog Sensitief Persoon (HSP), oftewel ik ben hooggevoelig. Ik begeleid jou bij jouw hooggevoeligheid vanuit ervaring. Wellicht herken je jezelf in onderstaand verhaal.

Wat betekent het als je hooggevoelig bent?

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels van
binnen-en buitenaf. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals harde muziek of mensenmassa’s kan voor een HSP al snel te veel zijn. Hij/zij raakt dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Kenmerken van een HSP zijn onder meer:

– heeft meer tijd nodig om indrukken te verwerken
– voelt stemmingen en sferen goed aan
– is vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
– is vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen
– zoekt naar zingeving
– een gevoel van anders zijn, vervreemding en eenzaamheid
– niet in de pas kunnen en willen lopen
– heeft een diep verlangen met creativiteit iets bij te dragen aan de wereld
– heeft relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op je werk, je persoonlijke leven en je relaties. Het is een eigenschap die je, in onze hectische maatschappij waar de nadruk ligt op verstand en ratio, als lastig kunt ervaren.

Begeleiding bij hooggevoeligheid

Mijn begeleiding is erop gericht je bewust te laten worden van de kracht van jouw hooggevoeligheid en van wat jij nodig hebt om hier goed mee om te kunnen gaan. De coaching zal zich focussen op hoe je bewuster kunt gaan leven, hoe je rustmomenten kunt en moet inpassen in je leven en ook hoe je je goed kunt beschermen tegen prikkels van buitenaf.  Verder is het belangrijk goed te leren aarden, grenzen aan te geven, je innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust.